Kamikaze-mier ontdekt die explodeert bij gevaar

Als er gevaar dreigt zou je er natuurlijk alles voor over hebben om je familie te beschermen tegen de vijand. Maar de pas ontdekte kamikaze-mieren gaan daarin wel heel erg ver. Deze mieren kunnen de vijand uitschakelen namelijk door zichzelf te laten exploderen.

Op het eerste gezicht is er weinig verrassends te zien aan het miertje. Ze zijn zoals veel andere mieren roodbruin van kleur en hebben geen grote kaken of iets om mee te steken. Maar schijn bedriegt, want als het miertje zich bedreigd voelt, kan hij de spanning in zijn achterlijf zo hoog laten oplopen dat het ontploft. Niet alleen leidt dit ‘tragisch genoeg’ tot de directe dood van het miertje, de explosie zorgt er ook voor dat de vijand onder het gif komt te zitten om hem te doden of op afstand te houden.

De zeldzame mieren leven in de boomtoppen van Borneo en zijn ontdekt door wetenschappers van het Natuurhistorisch Museum van Wenen. Ze noemde deze exploderende mierensoort de ‘Colobopsis explodens’. Dat het dier zichzelf kan laten ontploffen als opoffering voor de rest van de groep is natuurlijk al bijzonder genoeg, maar het goedje dat vrij komt bij de explosie is ook zeer eigenaardig. Deze smurrie is namelijk knalgeel, ontzettend giftig en het dodelijke goedje ruikt naar curry.

Gepubliceerd op: 22 april 2018

Bron

Tags