Sigarenpeuk Churchill levert maar liefst 10.000 euro op

Dat sommige verzamelaars bereid zijn om een fortuin neer te tellen voor een relikwie van een belangrijk persoon, blijkt maar weer. Afgelopen week zou er in de Verenigde Staten op een online Veiling omgerekend maar liefst tienduizend euro zijn betaald voor een half opgerookte sigaar van de Britse premier Winston Churchill.

De koper van de tien centimeter korte sigarenpeuk was een verzamelaar uit Palm Beach, Florida. Churchill had de sigaar tijdens een reis naar Parijs in 1947 op vliegveld Le Bourget tussen de lippen gehad en voortijdig geloofd. Één van de bemanningsleden van het vliegtuig waarmee hij naar Parijs vloog, zou de sigaar hebben meegenomen.

Het bijzondere aan de sigarenpeuk is dat hij nog een origineel bandenrol heeft met de naam van Churchill erop. Bij het kavel zat ook een foto waarop Churchill is te zien met de bewuste sigaar in zijn mond op het vliegveld. Het is overigens niet de enige overgebleven sigaar van Churchill. In het Churchill Museum is namelijk ook een keurig bewaarde sigaar van de goudjournalist en staatsman in de collectie te vinden.

Gepubliceerd op: 15 oktober 2017

Bron

BBC

Tags