Alle fabeltjes de wereld uit: wat zit er precies in een frikandel

Een broodje frikandel of frikandel speciaal met friet; voor veel Nederlanders is het een bekende bestelling bij de snackbar, en terecht! Frikandellen zijn toch wel één van de snacks waar we trots op mogen zijn als klein kikkerlandje. Het mag dan wel een Nederlands product zijn, maar er is regelmatig onduidelijkheid over wat er nou precies in zit. Die duidelijkheid kunnen we je nú brengen! 

Twan Jacobs, werkzaam bij diepvriesbedrijf Beckers, weet het antwoord op de vraag wát er nou precies in de frikandel zit. Dat er de afgelopen jaren heel wat gegist is, is een feit: paardenvlees, slachtafval, stierenballe, koeienuiers en karton hebben onder andere de revue gepasseerd. Hij kan dit allemaal ontkrachten! Een frikandel bestaat voor 40% uit kipseparator vlees, dat is het vlees wat overblijft als billen, borsten en vleugels er af zijn gehaald. Daar worden bijvoorbeeld ook kipnuggets en kipburgers van gemaakt. 25 - 30% bestaat uit varkensvlees, varkensspek en rundvlees.

In een enkele geval voegen fabrikanten ook een beetje paardenvlees aan toe, maar dat wordt volgens Twan Jacobs steeds minder gangbaar. De overige ingrediënten bestaan uit: paneermiddel, water, kruiden, uien en smaakversterkers. Laat ze je dus maar lekker smaken, het valt allemaal wel mee met die stierenballen.

Mocht je nou zó gek zijn op frikandellen, dat je ze ze in recordtijd naar binnen schuift? Dan is het Kampioenschap Frikandellen in het Begische Gent misschien wel wat voor jou. Je hebt bovendien nog alle tijd om te trainen, de volgende editie staat pas weer gepland op 15 oktober 2022. Check hier hoe je mee kan doen.

 

wat zit er in een frikandel

Bron en beeld: HLN, Youtube

Gepubliceerd op: 4 februari 2021

Bron

HLN

Tags