Belgische boer verlegt Franse grens om tractor te kunnen keren

Een Belgische boer uit Erquelinnes, een dorp bij de Franse grens, heeft een internationaal conflict geriskeerd, door de grens een aantal meter te verleggen. De man 'veroverde' een stuk zo'n 2,25 meter breed aan Frans grondgebied, door een stenen paal, die de grens markeert, uit de grond te trekken en te verplaatsen, zodat hij zijn tractor makkelijker kon keren. 

Ernstig conflict

De grensschending kwam aan het licht, toen een groep liefhebbers van lokale geschiedenis die met oude schoolkaarten door het gebied wandelde, zag dat er iets niet klopte. In bepaalde delen van de wereld zou dit reden kunnen zijn voor een ernstig conflict tussen de landen. Gelukkig konden de autoriteiten aan beide zijden van de grens wel lachen om de actie van de boer. ‘Hij heeft België groter gemaakt en Frankrijk kleiner, dat is geen goed idee’ vertelde David Lavaux, burgemeester van het Belgische grensdorp Erquelinnes, aan de Franse tv-zender TF1. ‘Ik was blij, mijn stad was groter ... maar de burgemeester van Bousignies-sur-Roc was het daar niet mee eens.’

Nieuwe grensoorlog vermeden

In een gesprek met La Voix du Nord bevestigde zijn Franse collega Aurélie Welonek, de burgemeester van Bousignies, dat de boer ‘zijn hek had verplaatst op bomen die tot de bossen van Bousignies behoren’, met een grapje ‘we zouden echter een nieuwe grensoorlog moeten kunnen vermijden’.

Bron en beeld: Unilad

 

Gepubliceerd op: 5 mei 2021

Tags

×