Dakloze man krijgt $ 100.000 als sociaal experiment; dit is wat hij ermee deed

Het is een scenario dat iedereen met pech waarschijnlijk wel eens heeft denkt: "wat zou ik doen als ik een koffer vol geld tegenkom die gewoon op de weg ligt?". In 2005 deed een dakloze man genaamd Ted Rodrigue precies dat; Hij vond een koffer vol frisse, nieuwe biljetten van $ 20 en $ 50 met een totaal van $ 100.000 dollar en hij kreeg te horen dat hij met het geld kon doen wat hij wilde, zolang hij een documentaireploeg de resultaten liet filmen.

dakloze sociaal experiment

Scenario

De kans kwam oorspronkelijk met dank aan scenarioschrijver Wayne Powers, wiens frequente omgang met de omvangrijke dakloze bevolking van LA hem deed afvragen: "Wat zou er gebeuren als ik een dakloze een miljoen dollar zou geven? Zou de plotselinge meevaller hen helpen hun leven ten goede te veranderen, of zou het ze alleen maar erger maken?"Nadat hij financiering voor het project had gekregen van het tv-netwerk Showtime, (maar zijn budget werd teruggebracht tot 'slechts' $ 100k langs de weg), zocht Powers Ted op nadat hij het gevoel had dat hij een goede kerel was die een slechte hand in het leven had gekregen en verdiende een tweede kans, en na een korte screening om te bevestigen dat hij drugsvrij was, verstopte hij de koffer in een nabijgelegen afvalcontainer met een briefje met de tekst 'Wat zou een dakloze doen als hij $ 100.000 zou vinden?'.

Rodrigue de 45-jarige dakloze

De toen 45-jarige Rodrigue, die op dat moment al twintig jaar dakloos was en rond de $ 20 per dag leefde door blikjes en flessen te verzamelen, stond aanvankelijk wantrouwend tegenover het uitgangspunt en beweerde later: "Ik dacht dat het drugsgeld was. Toen dacht ik dat het een rekwisiet was voor de film, en ik zou het terug moeten geven. Maar toen hij eenmaal door de filmmakers gerustgesteld werd dat hij met het geld kon doen wat hij wilde, drong de ernst van zijn meevaller eindelijk door. Vanaf dit moment bemoeiden de filmmakers zich op geen enkele manier met Teds leven of zijn uitgaven, ze observeerden en documenteerden alleen zijn dagelijks leven. Ze gaven Ted echter toegang tot een financieel adviseur, wiens advies hij vrij was om te vragen of te negeren zoals hij wilde. Nadat hij langzaam was begonnen, zichzelf trakteerde op een nieuwe fiets en een kamer in een motel, begonnen Teds uitgaven al snel uit de hand te lopen, omdat hij rijkelijk geld begon uit te geven en het advies van zijn financieel adviseur negeerde.

Hieronder kunt u een video bekijken van wat zou gebeuren als een dakloze 100.000 dollar zou vinden

 

Gepubliceerd op: 1 september 2021

Tags

×