Knokke-Heist krijgt reusachtig surfmeer met kunstgolven

Knokke (in Knokke-Heist) ligt al aan de Noordzee, maar dat betekent niet dat er genoeg golven zijn. Daarom krijgt het dorp een meer erbij mét kunstgolven. Ja ja, surfers: eat your heart out in deze Belgische badplaats.

Kunstgolven

Knokke-Heist is een deelgemeente en ligt bijna op de grens van Nederland en België, maar is onderdeel van België. Daar is onlangs een aannemer gestart met de voorbereidende werken voor de aanleg van een experimentele meer met kunstgolven voor surfers. Het bedrijf AllWaves gaat hiermee aan de slag en is er zelfs al aan begonnen!
 

Meer

Een speciale 'golf generator' wordt onder het meer geplaatst waardoor het golven kan creeëren. Deze kunstmatige golven moeten wel eerst uitgetest worden met een selectie surfers om te kijken of het wel veilig genoeg is. Als dat helemaal is goedgekeurd kan het meer ook open voor commercieel gebruik, maar ga er niet vanuit dat dat binnenkort is. De verwachting is dat het rond 2024 zal gebeuren. 
 

Kosten

Zo'n aanleg is niet heel goedkoop, want het gemeentebestuur van Knokke-Heist investeert 200.000 euro in het project en neemt ook de kosten voor de plaatsing van 2 hoogspanningscabines voor zijn rekening. Dat komt neer op zo'n 50.000 euro voor de inlussing en 25.000 euro huur per jaar. Flink bedragje wel! 

 

Gepubliceerd op: 1 september 2021

Bron

HLN

Tags