Koningshuis doet oproep na gelekte feestfoto Alexia: 'Respecteer privésfeer!'

Afgelopen week lekte er een foto uit van prinses Alexia, die momenteel naar school gaat in Wales. Op de foto is te zien hoe ze met een groepje vriendinnen poseert op een feestje. We kennen in Nederland de mediacode, maar daar hadden de nieuwssites lak aan. Hier reageert de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) nu op namens het Koningshuis.


 

Beelden Alexia

Het is niet de eerste keer dat er beelden van prinses Alexia uitlekken. Vorige jaar lekte er een video van TikTok uit waar Alexia rappend en dansend te zien was. Afgelopen week werden er dus foto's van Alexia op een feest verspreid. Opzich is dat best vreemd, want in Nederland kennen we de mediacode. De mediacode is er om de privacy van het koningshuis te waarborgen. Daarom zijn er jaarlijks meerdere vaste momenten waar foto's gemaakt mogen worden van het gezin, zoals op Koningsdag. 

Reactie RVD

De RVD liet een half jaar geleden al weten dat de mediacode ook geldt als Alexia naar Wales vertrekt: "De periode van de schooltijd van de prinsessen is privé. Op uitdrukkelijk verzoek van de ouders wordt een beroep gedaan op de media de persoonlijke levenssfeer van hun dochters te blijven respecteren." In een reactie tijdens een telefoongesprek met Shownieuws laat een woordvoerder weten dat de foto in een privésituatie genomen is en dat Nederland dat moet respecteren. Ook is Alexia minderjarig, waardoor het advies is om de beelden niet meer te verspreiden.

prinses alexia wales

Gepubliceerd op: 19 oktober 2021

Bron

Tags