Man vergiftigt zijn gezin door schoonmaken aquarium

De vissenkom schoonmaken lijkt één van de meest onschuldige klusjes in het huishouden. Maar niks blijkt minder waar, want toen de 27-jarige Brit Chris Matthews zijn aquarium schoonmaakten. Vergiftigde hij zonder het zich te beseffen zijn hele gezin, twee honden en moesten er vier brandweerlieden die te hulp schoten naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

Toen Chris besloot om het aquarium eens grondig schoon te maken in zijn woning in Steventon, Oxfordshire. Een onschuldig klusje, zou je denken, maar dat bleek niet het geval. Want bij het weghalen van een stuk koraal kwamen giftige dampen vrij. Een dag later kregen zijn vriendin, moeder, vader, zus, haar vriend en hij zelf hoge koorts. Ook hun honden kregen het benauwd en hadden hoge koorts. Chris vreesde dat zijn familie een vergiftiging had opgelopen en belde de hulpdiensten.Voor de zekerheid werd de brandweer ingeschakeld om iedereen uit het huis te begeleiden. Nadat de hele familie was opgenomen in het ziekenhuis, moesten ook de vier brandweerlieden voor controle naar het ziekenhuis.

De chemische dampen die waren vrijgekomen bleken palytoxine te bevatten, een chemische stof afkomstig uit eencellige algen. Chris vertelde: “Ik wist dat het een gevaarlijke stof is die dodelijk kan zijn als je ze inneemt, en dat koralen irritaties kunnen veroorzaken. Maar niet dat door een koraal uit het water te halen de giftige stof via de lucht kan verspreiden. De familie, hun honden en de vier brandweerlieden kwamen er gelukkig met de schrik van af en zijn intussen uit het ziekenhuis ontslagen. Maar het had ook veel erger kunnen aflopen, beseft Chris. “Als we nog een nacht in die slaapkamer waren gaan slapen, hadden we ons leven geriskeerd.”

Gepubliceerd op: 10 april 2018

Bron

Tags