'Pakje sigaretten moet 60 euro gaan kosten'

Als je de meeste rokers wilt laten stoppen met roken dan moeten sigaretten nog een héél stuk duurder worden verkocht dan dat ze nu al zijn. Dit blijkt uit het nieuw onderzoek van Universiteit Maastricht dat tot het schokkende bedrag kwam van 60 euro, dat een pakje peuken zou moeten kosten om mensen echt te ontmoedigen.

prijs pakje sigaretten

60 euro per pakje

De Universiteit Maastricht geeft aan: “Als sigaretten 12 euro per pakje zouden kosten geeft 10 procent het roken op. Verslaafde rokers zijn veel moeilijker te overtuigen. voor hun speelt geld bijna geen rol.” Voor deze rokers moeten er dus nog grotere maatregelen getroffen worden. Het onderzoek werd uitgevoerd met 1500 rokers, en aan hun werd de vraag gesteld wanneer zij zouden stoppen. De conclusie was dat pas na maar liefst 60 Euro per pakje! “En dan gaat het nog maar om de helft (50%) van de ondervraagde groep rokers. Als een pakje bijvoorbeeld 9 euro gaat kosten stopt slechts 2 procent.”

De grens

Universiteit Maastricht geeft aan dat zij bewust hebben gekozen voor deze manier van ondervragen. "Als je meteen de vraag stelt bij welke prijs de grens ligt, dan zal je sociaal wenselijke antwoorden krijgen. Dan wordt er een heel hoge prijs aangegeven ‘zo makkelijk krijg je mij niet van het roken af’ of juist een lage prijs.”

Check de video om te zien hoe hoe veel gezonder 'gezondere' sigaretten nou eigenlijk zijn:

 

Gepubliceerd op: 23 november 2021

×