Restaurants in China stoppen opium in het eten om klanten verslaafd te maken

Veel restaurants hebben vaste klanten, simpelweg omdat mensen het lekker vinden wat ze daar krijgen voorgeschoteld. Alleen sommige restaurants hebben het concept van een vaste klant niet helemaal goed begrepen. Die restaurants denken dat de vaste klant daadwerkelijk verslaafd moeten raken aan het eten dat ze krijgen. Een soort fastfoodketen, maar dan de luxere variant. Zo zijn er in China 35 restaurants onthuld die illegale (opium) papaverbollen gebruiken als kruiden, met het idee om zo klanten afhankelijk te maken van hun eten.

Opium is een verdovend middel dat ervoor zorgt dat de pijn verminderd en word gebruikt in pijnstillers zoals morfine en methadon. De Chinese koks mengden gemalen papaverpoeder dat lage dosissen opiaten bevat, door soepen en in visschotels. Het is onduidelijk of de beruchte gerechten ook daadwerkelijk een verslavende of verdovende werking hadden, dit word op het moment nog uitgezocht. Vijf restaurant worden vervolgd voor het drogeren van hun klanten en tegen de andere 30 restaurants loopt nog een onderzoek.

Het gebruik van opium in voedsel is niet bepaald nieuw maar wel hartstikke illegaal. Zo moesten er in 2012 zeven restaurant hun deuren sluiten nadat ze de illegale ‘kruiden’ hadden gebruikt in hun eten. Ook werd er in 2014 een noedelverkoper ingerekend omdat zijn noedels positief reageerden bij een drugstest. Het papaverpoeder is makkelijk te verkrijgen op de zwarte markt in West-China voor nauwelijks 55 euro per kilo. Doordat het poeder vaak wordt vermengd met chilipeper, olie of andere ingrediënten is de harddrugs moeilijk op te sporen. Dus stel je bent in China en je wilt een keertje onbezorgd goed scoren bij de dames, vraag dan een bloedmooi meisje mee uit eten naar één van deze 35 restaurants, bestel zelf een Chinese kool salade, en je bent gegarandeerd van een wip.

Gepubliceerd op: 25 januari 2016

Bron

BBC

Tags