Rotterdam maakt ruzie met Amsterdam om de Kapsalon

Je kent hem wel: die ene vette hap bij na het uitgaan met patat, shoarma of döner, gesmolten kaas, sla en saus. Oftewel de kapsalon. Maar van wie is deze calorieënbom nou eigelijk? Van Rotterdam, vinden Rotterdammers, die dan ook woedend zijn over een reclamebord van een Amsterdamse shoarmazaak. Daarop wordt de legendarische vette hap aangeprezen als "Amsterdam speciality Real kapsalon".

Ondernemer Dervis Bengü van de Rotterdamse grillroom El Aviva baalt hier dan ook ontzettend van, hij claimt namelijk dat de kapsalon door hem is uitgevonden. Hij vertelt dan ook: “Ik vind het heel jammer dat dit gebeurd. Maar wat kan ik er verder aan doen? Ik heb geen patent op de kapsalon." Ook hoogleraar stadshistorie Paul van de Laar van de Erasmus Universiteit Rotterdam vind het ontzettend vervelend dat dit moet gebeuren. Hij is namelijk ook directeur van Museum Rotterdam en wijst erop dat de kapsalon zelfs op de lijst van Rotterdams erfgoed van dat museum staat.

Volgens hem is de kapsalon zestien jaar geleden ontstaan toen de Kaapverdische kapper Nataniël Gomes bij zijn buren van shoarmazaak El Aviva aan de Rotterdamse Schiedamseweg zijn eigen gerecht liet samenstellen. Sindsdien is het gerecht in heel Nederland populair, dus ook in Amsterdam. De eigenaar van de grillroom vind het maar belachelijk en laat weten dat hij niet eens wist dat de kapsalon toentertijd in Rotterdam was ontstaan. Hij wijst erop dat hij niet de enige is die de kapsalon aanprijst als specialiteit uit Amsterdam. Hij is dan ook niet van plan het bord aan te passen.

Gepubliceerd op: 31 maart 2019

Bron

Tags