Wtf: Belgische scholieren betalen met handpalm in kantine

Als je dacht dat middelbare scholen altijd een beetje achterlopen als het aankomt op technologische ontwikkelingen, dan heb je het mis. Op de Sint-Bavohumaniora in Gent kunnen leerlingen binnenkort namelijk broodjes en drankjes afrekenen via een scan van hun handpalm. Studenten zouden de bonnetjes namelijk regelmatig kwijt raken of ze vergeten.

De school was al een tijdje opzoek naar een alternatief betalingssysteem en volgens directrice Hilde Allaert zou biometrische technologie praktischer zijn dan de huidige badges en maaltijd bonnetjes. Directrice Hilde verteld: “We hebben verschillende systemen naast elkaar gelegd, maar uiteindelijk gekozen voor biometrie omdat het op deze manier zeer eenvoudig is om te betalen.

Het hoofd van de school benadrukt dat het systeem uitsluitend gebruikt kan worden voor betalingen op school. “Het gaat om de veiligheid van de lunchgeld van de leerlingen. Het is niet te bedoeling dat dit systeem wordt gebruikt zoals in China”. De Belgische Privacywet is van toepassing en het lijkt er op basis van informatie van de Belgische Gegevens beschermingsautoriteit op dat toestemming van de ouders voldoende is.

Volgens de directrice van de school zijn de reacties onder ouders tot nu toe positief. De Sint-Bavohumaniora is de eerste middelbare school in Vlaanderen die een biometrisch systeem gebruikt. In de komende weken zullen de handpalmen van alle leerlingen worden gescand. De ouders zijn eerder deze week per mail op de hoogte gesteld van de invoering van de handpalm scan.

Gepubliceerd op: 3 september 2019

Bron

Tags