Wtf: Chirurgen India verwijderen 526 tanden uit de mond van 7-jarige jongen

Normaal gesproken worden er als kind, twintig melktanden vervangen door 32 blijvende tanden. Maar dit is niet bij iedereen het geval. Dat blijk nadat de 7-jarige Ravindranath ut de Indiase plaats Chennai naar de tandarts ging omdat hij last had van zijn mond. Daar kwamen de tandartsen tot de ontdekking dat er maar liefst 526 tanden in de mond van het jongetje zaten.

De ouders van het jongetje dachten in eerste instantie dat het om een doodnormale rotte kies ging, maar eenmaal bij de tandarts bleek de oorzaak van de pijn ernstiger. Op de röntgenfoto was te zien dat er in de rechter onderkaak van Ravindranath een zakje vol abnormale tandjes zat. De ouders van het jongetje hadden de zwelling al eerder gezien toen de jongen drie jaar oud was, Maar de echte aandoening bleef onopgemerkt omdat de tanden, die waren ingebed in de kaak, niet zichtbaar waren.

In totaal zijn er 526 tanden, variërend van 0,1 millimeter tot 15 millimeter groot, door het tandartsen-team uit de mond van het jongetje verwijderd. Alle stukjes waren tanden, omdat ze een kroon, wortel en glazuur hadden. Het duurde in totaal bijna vijf uur om de vele tanden te verwijderen, die samen 200 gram wogen. Nog nooit eerder werden er zoveel tanden gevonden in een mond van een mens. De operatie verliep goed en drie dagen na de operatie mocht de jongen met 21 gezonde tanden het ziekenhuis verlaten.

Gepubliceerd op: 3 augustus 2019

Bron

Tags