Wtf: Criminelen ronselen massaal Gelderse chemiestudenten om in xtc-labs te komen werken

Als je chemie student bent en je wilt wat bijverdienen hoef je meestal niet ver te zoeken, sterker nog, als Gelderse chemiestudent krijg je waarschijnlijk vanzelf een baantje aangeboden als pillendraaier. Criminelen zouden namelijk op grote schaal chemie studenten ronselen om in xtc-labs te komen werken. 

Volgens Arend van Hout, burgemeester van Westervoort en voorzitter van de stuurgroep Samen Weerbaar, is dit een groot probleem. Scheikunde studenten zouden namelijk door criminelen worden benaderd om voor hun xtc-pillen te gaan maken. Hiernaast zouden criminelen zich zelfs inschrijven voor dergelijke studies om op die manier makkelijker in contact te komen met studenten.

Om dit tegen te gaan willen de organisaties lespakketten aanbieden om chemie studenten te wijzen op de gevaren van de georganiseerde misdaad. De voorzitter vertelt: “Het probleem is: zit je er eenmaal in, dan kom je er moeilijk meer uit. “ Bestuurslid Anna Bleeck van de Nijmeegse scheikunde studievereniging Sigma zegt geen studenten te kennen die wel eens benaderd zijn. “Maar het gaat om iets dat illegaal is, dus daar praat je niet over." Hoeveel chemie studenten er inmiddels zijn geronseld door criminelen is niet bekend.

Gepubliceerd op: 2 december 2018

Bron

Tags