WTF: Vrouw vliegt in brand tijdens operatie door scheet

Als je moet worden geopereerd adviseren de doktoren je bijna altijd dat je tot 6 uur voor de operatie nuchter moet blijven vanwege misselijkheid. Het is dan ook zeer belangrijk dat je dit advies opvolgt want als je dit niet doet zouden er nog wel eens ontzettend gevaarlijke situatie kunnen ontstaan. Zo heeft het namelijk kunnen gebeuren dat er brand is ontstaan op de operatiekamer van een ziekenhuis in Tokio omdat de patiënte een scheet liet.

De 30-jarige vrouw werd geopereerd aan haar baarmoederhals waarbij er gebruik werd gemaakt van een laser. Terwijl de doktoren bezig waren liet de vrouw die op dat moment onder narcose was een scheet. Doordat deze gas in aanraking kwam met de laserstraal ontstond er een enorme steekvlam. De vlam sloeg over op het laken die de patiënte bedekte tijdens de operatie en de vrouw liep hierbij ernstige brandwonden op aan haar romp en benen.

Nadat er uitgebreid onderzoek was gedaan naar de oorzaak van het incident concludeerden de deskundige dat een scheet in combinatie met de laserstraal de enigste logische verklaring zou zijn geweest voor het ontstaan van de plotselinge brand. Het gas van een scheet bestaat namelijk onder andere uit methaangas en waterstikstof en staan over het algemeen bekend als zeer brandgevoelig. Wanneer deze in de juiste verhoudingen zouden worden blootgesteld aan bijvoorbeeld een laser zou er een steekvlam van maar liefst één meter kunnen ontstaan.

Gepubliceerd op: 5 november 2016

Bron

Tags