Wtf: Zeldzame meteoriet jarenlang gebruikt als deurstopper

Waarom zou je een deurstopper kopen als je ook gewoon een steen kan gebruiken? Dit was de gedachtegang van een man uit de Amerikaans staat Michigan. Hij wist alleen niet dat die "steen" die hij al decennia als deurstopper gebruikte, een ontiegelijk waardevolle meteoriet was.

Toen de man met de opmerkelijke steen van 10 kilogram bij een universiteit naar binnen kwam lopen, wist de Amerikaanse hoogleraar geologie, Mona Sirbescu, meteen dat ze iets bijzonders in handen had. De deurstopper bleek namelijk een zeldzame meteoriet te zijn. De man was nieuwsgierig geworden nadat hij had gehoord dat er afgelopen januari een zoektocht was gestart naar delen van een meteoor die boven de staat uiteen was gebarsten.

De man kreeg de metroriet in handen toen hij in 1988 een boerderij kocht waar de steen werd gebruikt om een staldeur open te houden. Volgens de voormalige eigenaar was de steen in de jaren 30 op zijn terrein gestort. "Het maakte een hoop kabaal en toen mijn vader en ik de volgende dag de krater vonden en de steen uitgroeven, was die warm."

De man bewaarde de steen omdat hij dacht dat hij nog wel een was waard zou kunnen zijn. Verder werd de steen wel eens door zijn kinderen gebruikt voor spreekbeurten, maar werd de rots voornamelijk gebruikt als deurstopper. Uit het nieuwe onderzoek bleek dat deze steen 88,5 procent ijzer en 11,5 procent nikkel bevatte. De samenstelling van de rots was onmiskenbaar buitenaards. Volgens de universiteit is de steen 100.000 dollar waard. De verkoper wil een tiende van de prijs schenken aan de universiteit.

Gepubliceerd op: 6 oktober 2018

Bron

Tags